10 ani de lentile individualizate cu ajutorul tehnologiei Freeform de la ZEISS

Un lucru pe care toți îl considerau imposibil în trecut: lentilele progresive care sunt la fel de unice precum purtătorii lor sunt acum măsura tuturor lucrurilor.

12 mai 2000 a reprezentat un moment hotărâtor în istoria lentilelor pentru ochelari: primele lentile progresive care puteau fi adaptate pentru fiecare purtător în parte au luat naștere - ZEISS Gradal® Individual. Această tehnologie pentru producția individualizată de lentile progresive este și în prezent una revoluționară, oferind unui număr tot mare de persoane o vedere mai bună datorită câmpurilor vizuale mai largi și toleranței îmbunătățite la purtare. În ultimii zece ani, Carl Zeiss Vision și-a perfecționat continuu tehnologia și și-a extins gama de produse.

Acum dorim să urăm un „La mulți ani” unor lentile foarte speciale! Lentile care sunt calculate și produse pentru a încorpora nu doar dioptriile, dar și distanța dintre pupilele purtătorului, poziția ramei în fața ochilor și propria distanță preferată de citit a purtătorului. Acest lucru a permis fabricarea unor lentile progresive care sunt în întregime personalizate, pentru a oferi o vedere „la comandă”, mai bună.

Prin Gradal® Individual, Carl Zeiss Vision a creat lentile progresive care prezintă proprietăți noi și revoluționare. Pe baza prescripției și a datelor de montare măsurate de către profesionistul din domeniul îngrijirii vederii, fiecare lentilă progresivă Gradal® Individual este calculată în mod individual pentru fiecare purtător în parte. Aceste date sunt integrate în calculele matematice ale Carl Zeiss Vision, pe baza lor fiind produse lentile individualizate pentru fiecare purtător.

Pentru ce atât efort?

Cu cât este mai exact definită poziția lentilelor în fața ochilor purtătorului, cu atât mai bine va putea fi aceasta luată în calcul de la bun început, adică în calculul efectuat înainte de producție. Câmpurile vizuale utile devin mai largi, îmbunătățind prin urmare și toleranța la purtare. Astfel, lentilele sunt optimizate pentru a asigura condiții vizuale optime pentru purtător. De exemplu, distanța dintre pupilele purtătorului, sau PD după cum mai este cunoscută, este un parametru important pentru datele de producție ale lentilelor. Precum puterea prescripției pentru vederea la distanță, aceasta are o influență decisivă și asupra vederii la apropiere. Acest lucru are o importanță esențială pentru lentilele progresive care sunt concepute pentru a corecta atât vederea la distanță cât și cea la apropiere, însă nu i-a fost acordată suficientă atenție până la introducerea lentilelor individualizate.

Ce este tehnologia freeform?

Tehnologia freeform a făcut imposibilul posibil: implementarea unui design în întregime individualizat. Dar ce anume este tehnologia freeform?

Toate lentilele progresive sunt prevăzute cu dioptrii pentru citit în partea inferioară a lentilei. Partea superioară a lentilei este folosită pentru vederea la distanță, iar tranziția dintre cele două zone - cunoscută și sub denumirea de coridor de progresie - asigură o vedere clară la distanțe intermediare. Ca urmare a legilor fizicii, la marginile acestei zone apare o încețoșare a vederii ce poate varia în intensitate în funcție de calitatea designului lentilelor progresive și de nivelul de personalizare a montării. Cu cât sunt mai individualizate calculul și producția lentilelor progresive, cu atât devin mai mici zonele periferice de vedere neclară. Acest lucru duce la o îmbunătăţire a vederii și a toleranței la purtare.

Suprafața progresivă este ceea ce este cunoscut sub numele de suprafață freeform. La Carl Zeiss Vision micile componente ale suprafeței sunt definite, componente care sunt variabile în ceea ce privește poziția și care duc la o suprafață progresivă netedă. Aceste componente ale suprafeței sunt adaptate la prescripția purtătorului cu ajutorul calculelor matematice, după care sunt produse. Aceasta înseamnă că designul lentilelor poate fi adaptat la nevoile personale ale fiecărui purtător.

Etape de referință ale tehnologiei Freeform la Carl Zeiss Vision

1981 Introducerea tehnologiei freeform.

2000 Introducerea lentilelor Gradal® Individual: Acum este posibilă producerea unor lentile individualizate folosind tehnologia freeform.

2006 Introducerea succesorului lentilelor Gradal® Individual: Este adăugat un nou parametru – FrameFit®. FrameFit® vă permite să vă configurați ochelarii pentru a corespunde gusturilor și cerințelor dumneavoastră personale: dreptunghiulari, rotunzi, mici, mari sau înclinați, alegerea vă aparține.

Începând cu 1 ianuarie 2010 Întreaga gamă de lentile progresive produse de Carl Zeiss Vision este disponibilă cu tehnologia freeform.

Începând din aprilie 2010 Lentilele progresive individualizate sunt acum disponibile într-o gamă largă de lentile pentru ochelari de soare, dar și pentru ochelarii curbați foarte la modă sau pentru modelele sport.

Din octombrie 2010 Introducerea Gradal Individual® EyeFit – Făcute pe măsura ochilor dumneavoastră.

Începând cu anul 2015, ZEISS a introdus un nou portofoliu de lentile progresive concepute pentru cerințele vizuale ale lumii moderne, primul portofoliu de lentile progresive cu tehnologia Digital Inside.

Profilul meu vizual Definiţi-vă acum profilul vizual şi găsiţi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Găsiți un optician ZEISS în apropierea dumneavoastră

Articole similare

Recunoașterea problemelor de vedere Miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.: Ce fel de probleme de vedere implică cum le putem corecta?
Istoria ochelarilor De la origini, ”pietrele pentru citit” până la modernele accesorii de stil de viață și modă
O vedere mai bună pentru persoanele în vârstă De regulă, toate persoanele peste 40 de ani au nevoie de o pereche de ochelari. Lentilele progresive cu adiție pot reda acuitatea vizuală normală.
Nicio față nu este simetrică și nu există două persoane cu aceeași distanță între ochi Lentilele ochelarilor vor atinge potențialul lor maxim numai după ce ramele au fost cu exactitate ajustate la fiecare purtător în parte.

Produse asemanatoare